Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Eerste bananen van Nederlandse bodem geoogst

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste bananen van Nederlandse bodem geoogst

Bij bananen denk je waarschijnlijk aan tropische landen, maar sinds kort groeien ze ook in het koude Nederland. Niet buiten in de volle grond, maar in een kas, op een kunstmatige bodem van steenwol en kokosvezels.

De 'Nederbananen', die deze week voor het eerst geoogst werden, zijn geteeld door onderzoekers van de Universiteit Wageningen. Via dit project gaan de wetenschappers de strijd aan met de Panamaziekte, een grondschimmel die wereldwijd een grote bedreiging vormt voor de banaan.

Schimmel treft miljoenen boeren

Nieuws en Co bezocht de plantage en sprak met bananenexpert Gert Kema. Door de bananen op een kunstmatige bodem te telen, vertelt de onderzoeker, kunnen we ze tegen de schimmels beschermen. De wortels komen op deze manier namelijk niet meer in aanraking met de grond.

"Dit is een relatief goedkope oplossing om toch door te kunnen boeren, terwijl deze ziekte ervoor zorgt dat miljoenen boeren moeten stoppen", zegt Kema. Wereldwijd werken zo’n 400 miljoen mensen in de bananenindustrie, onder wie vooral veel kleine boeren. De Panamaziekte is voor hen dus een enorm probleem.

Wereldwijde monocultuur

Wat de bananensector kwetsbaar maakt, is dat er wereldwijd weinig variatie is. De meeste bananen die wereldwijd worden verhandeld, en zelfs 95 procent van de export, is van hetzelfde ras: de Cavendishbanaan. Doordat de planten genetisch zo op elkaar lijken, kan de schimmel zich makkelijk verspreiden.

Volgens Kema is het dan ook hard nodig dat die wereldwijde monocultuur wordt aangepakt: "We moeten meerdere rassen hebben, zoals dat bij alle andere landbouwgewassen is. En er moet echt professionele veredeling plaatsvinden, zodat je ook resistente rassen kunt maken."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie