Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Chinese wetenschapper: eerste genetisch gemanipuleerde kinderen al geboren

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese wetenschapper: eerste genetisch gemanipuleerde kinderen al geboren

Voor het eerst zijn genetisch gemanipuleerde kinderen geboren, claimt een Chinese wetenschapper. Lulu en Nana heten ze, tweelingmeisjes die inmiddels een aantal weken oud zouden zijn.

De man achter de 'genetisch gemanipuleerde baby's'

Door de genetische aanpassing zijn de meisjes resistent tegen onder meer het HIV-virus. Hun vader, in het filmpje Mark genoemd, zou HIV-positief zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wetenschapper, de Chinees He Jiankui, heeft de embryo’s van de tweeling aangepast met de nog jonge, maar veelbelovende techniek CRISPR, meldt Statnews. Deze maakt het mogelijk om heel precies een enkel gen kapot te knippen en te vervangen door een ander gen.

De techniek wordt al toegepast bij planten en sommige dieren. Toepassing bij de mens kan in potentie genezen van allerlei kwalen – of, zoals bij deze tweeling, zelfs voorkomen dat een ziekte ontstaat. Tegelijkertijd zijn wetenschappers huiverig om op zo’n fundamenteel niveau in te grijpen in het menselijk leven. In de VS en Europa is men daarom veel terughoudender met de toepassing van CRISPR bij mensen dan in China.

Wat is CRISPR?

CRISPR, een methode waarmee DNA gemodificeerd kan worden met ongekende precisie, heeft de wetenschap flink op zijn kop gezet. De techniek maakt het mogelijk om heel precies ongewenste genen kapot te knippen en te vervangen door een gewenst exemplaar. De mogelijkheden lijken enorm: van het bestrijden van malaria tot het creëren van varkens zo klein als een chihuahua. Meer hierover lees je op NPO Focus.

De wetenschapper Eric Topol van het Californische Scripps Institute vindt het nog veel te vroeg voor toepassing bij mensen: “We hebben het hier over de bouw-instructie van een mens.” De geneticus George Church daarentegen vindt het gebruik van CRISPR in dit geval wel verdedigbaar, omdat HIV een “grote en groeiende bedreiging voor de volksgezondheid” is.

De bekendmaking van dit onderzoek komt aan de vooravond van de Second International Summit on Human Genome Editing, die morgen van start gaat in Hongkong.

Nieuws en Co sprak over het onderzoek met hoogleraar biomedische ethiek Guido de Wert en met theatermaker Lucas de Man, die Jiankui He afgelopen juni interviewde oor zijn serie over millenials in Oost-Azië:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie