appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom breekt spaghetti altijd in meer dan twee stukken?

Pexels
donderdag 16 augustus 2018 | NTR | Redactie

Probeer eens een ongekookt spaghetti-stokje in tweeën te breken. Je zult merken dat dat bijna nooit lukt: meestal eindig je met drie of meer stukjes. Hoe komt dat? En waarom willen we dat eigenlijk weten?

Decennialang spaghetti-mysterie opgelost!

Het klinkt misschien wat onzinnig, maar wetenschappers zijn decennialang bezig geweest met het zoeken naar een breektechniek waarbij er geen extra stukjes spaghetti afbreken. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden er zelfs een speciale machine voor, waarmee het raadsel uiteindelijk kon worden opgelost.

Ans Hekkenberg, wetenschapsschrijver en hoofd communicatie bij het Centrum Wiskunde en Informatica, legde bij Nieuws en Co haarfijn uit hoe het precies zit. Door de spaghetti op een gecontroleerde manier te ‘twisten’ voordat je hem breekt, lukt het wél om hem in precies twee stukken te breken.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoogspringen en constructiebalken

Maar wat hebben we eigenlijk aan deze kennis? Op het gebied van spaghetti niet zo veel natuurlijk, zegt Hekkenberg, maar de resultaten van de studie kunnen wel degelijk van pas komen. Door dit onderzoek hebben we nu namelijk een beter beeld van hoe andere lange, dunne voorwerpen breken en hoe dat komt. Denk bijvoorbeeld aan constructiebalken, of de stok van een polsstokhoogspringer.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1