Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kindervragen: Waar komt de maan vandaan?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kindervragen: Waar komt de maan vandaan?

Wetenschap begint met het stellen van een goede vraag. En daar zijn kinderen vaak heel erg goed in. Moet je bij warm weer nu warm of koud water drinken? Hoe kun je zien of een dino een jongetje of een meisje is geweest? En waar komt de maan eigenlijk vandaan? De wetenschap in Nieuws en Co staat deze week in het teken van Kindervragen.

Waar komt de maan vandaan?

Een aantal jaren geleden kreeg theoretisch fysicus Stefan Vandoren van de Universiteit Utrecht deze vraag voor zijn kiezen van zijn (toen zesjarig) neefje. En ook al was Vandoren al bezig met grote en moeilijke mysteries als het ontstaan van het heelal, op deze bedrieglijk simpele vraag kende hij het antwoord niet. Nu, tien jaar later, doet hij een nieuwe poging.

De meest gangbare theorie is die van De Grote Inslag, vertelt hij. In een ver verleden is de aarde gebotst met een andere planeet. Van de brokstukken die toen in het rond vlogen, is er uiteindelijk eentje om de aarde gaan cirkelen: de maan.

Ook nieuwsgierig hoe ons zonnestelsel ontstond? NPO Focus heeft er een uitgebreid artikel over.

Moet je bij warm weer nu warm of koud drinken nemen?

Senior Voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets (Voedingscentrum) kreeg die vraag een tijdje geleden van een jongetje dat heel graag thee dronk. Goeie vraag, mensen uit het Midden-Oosten drinken toch ook vaak thee bij warm weer?

Op internet lees je niet altijd hetzelfde antwoord, en dat is niet zo gek. Want eigenlijk maakt het niet zoveel uit, vertelt Postma-Smeets. Ons lichaam is heel goed in staat om de temperatuur constant te houden. Of je iets warms of kouds drinkt, maakt daarbij nauwelijks uit.

Hoe kun je bij een echo een plaatje maken door geluid te gebruiken?

Dit is een vraag die kinderradioloog Willemijn Klein (Radboud Universitair Medisch Centrum) regelmatig te horen krijgt van haar patiëntjes. Of van de broertjes en zusjes van de patiëntjes die ze onderzoekt.

De truc is dat die geluidsgolven weerkaatst worden door de verschillende organen - of het kindje - in je lichaam. De echokop - het apparaat dat je met wat gel over de huid beweegt - zendt geluid uit met een hoge en een lage frequentie. Door heel precies in kaart te brengen hoe die geluidsgolven worden weerkaatst, kun je een beeld krijgen van de binnenkant van je lichaam.

Hoe kun je zien of een dino een mannetje of een vrouwtje was?

Dino's zijn momenteel erg geliefd bij kinderen. Het is daarom weinig verbazend dat Nederlandse paleontologen regelmatig iets aan kinderen moeten uitleggen. Een tijdje geleden zetten het Naturalis Biodiversity Center vijftig leuke kindervragen over dino's op de website van Natuurinformatie. Paleontoloog Jelle Reumer (Universiteit Utrecht) beantwoordt misschien wel de allerleukste van deze vragen: hoe kun je aan de resten van een dino zien of het een mannetje of een vrouwtje was?

Het lastige is dat je het geslacht van een dier vooral herkent aan de zachte delen van het lichaam. En die zijn bij dino's al lang vergaan. Toch kun je het soms nog zien, aan de benige kam die ze op hun hoofd hadden. Die is bij mannetjes groter.

Hoe poetst een inktvis zijn tanden?

Bioloog en inktviskenner Auke-Florian Hiemstra van Naturalis beantwoordt de vraag hoe een inktvis zijn tanden poetst. Want, geloof het of niet, Hiemstra kwam ooit een jongetje tegen dat hem die vraag stelde.

Hiemstra legt precies uit hoe het zit met de bek van de inktvis. Inktvissen hebben een snavel in plaats van tanden - sterker nog, die snavels hadden ze al miljoenen jaren eerder dan de vogels.

Maar dat ook inktvissen snavels hebben, lees je nergens in de Dikke van Dale terug. Hiemstra zou daar heel graag verandering in zien. Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale, heeft sympathie voor de oproep van Hiemstra. In Nieuws en Co belooft hij de uitleg die bij het woord 'snavel' in het woordenboek staat aan te passen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie