Uitzending gemist
HUMAN

De Publieke Tribune: Blinde Vlekken in onze Klimaataanpak

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: Blinde Vlekken in onze Klimaataanpak


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

"Een forum voor Greenwashing," zo omschrijft Greta Thunberg de COP27, de klimaattop die van 6 tot 18 november plaatsvindt in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Volgens Thunberg misbruiken wereldleiders de conferentie om de aandacht op zichzelf te vestigen. Thunberg: "Machthebbers hebben geen conferenties, verdragen of overeenkomsten nodig om echte klimaatactie te ondernemen. Ze kunnen vandaag beginnen."

Ook onze eigen Nationale Klimaatweek, die deze week van start is gegaan, kan rekenen op hoongelach. Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt van 31 oktober tot en met 6 november geprobeerd "om nóg meer burgers te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat."

Want een beter klimaat begint bij jezelf, toch?

Hoe eerlijk is die benadering eigenlijk? Wie vergeten we te betrekken bij zo'n kijk op de wereld? En wát laten we na in onze omgang met de aarde? Waar de Nationale Klimaatweek geheel in het teken lijkt te staan van wat we zélf kunnen bijdragen aan de klimaatstrijd, richt De Publieke Tribune zich in een speciale uitzending op wie en wat we dreigen te vergeten mee te nemen in die strijd.

Vanuit de NPO Radio 1 Klimaatstudio in Delft spreekt Coen Verbraak met klimaatonderzoekers en -ambassadeurs over de blinde vlekken in onze klimaataanpak, over wat er mist in onze omgang met de aarde en over naar wie en wat we misschien wel veel meer zouden moeten luisteren.

Te gast:

  • Daphina Misiedjan, universitair docent en onderzoeker aan het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit, doet onderzoek naar klimaatongelijkheid en -onrechtvaardigheid in gebieden die al lang al te maken hebben klimaatverandering;
  • Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten. Schreef begin dit jaar het boek Klimaatgeneraal, over hoe klimaatverandering de veiligheid in de wereld bedreigt;
  • Harpo ‘t Hart, artistiek directeur van de Ambassade van de Noordzee, een organisatie die het niet-menselijk leven een stem wil geven in onze democratie;
  • Joël Voordewind, oud-Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie en inmiddels speciaal ambassadeur bij ZOA, een noodhulp- en wederopbouworganisatie voor mensen in crisisgebieden.

Meer info over deze aflevering vind je hier.