Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Oliehonger leidt Biden tóch naar Alaska

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Oliehonger leidt Biden tóch naar Alaska


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Voor lobbyisten is Europa het Wilde Westen

In alle subtiliteit proberen allerlei bedrijven de traditionele pers te manipuleren, stelt journalist Arne Gillis. Hij onderzocht voor het Belgische MO Magazine de mysterieuze raaklijn tussen propaganda en bedrijfswereld, media- en geopolitiek belangen. Arnne Gillis vertelt over zijn onderzoek.

 

Oliehonger leidt Biden tóch naar Alaska

De kogel is door de kerk: de Amerikaanse president Biden geeft zijn akkoord voor het omstreden olieproject 'Willow' in Alaska. De komende decennia mag daar flink naar olie geboord worden. En dat is niet alleen behoorlijke politieke draai, Biden haalt zich daarmee ook de woede van milieuactivisten én miljoenen Tiktokkers op de hals. Toch zijn veel mensen in het gebied blij met dit project. Hoe zit dit? Wat betekent het voor de natuur?  En welke gok neemt Biden hier door zijn verkiezingsbelofte te breken? Dat vragen we aan emeritus hoogleraar polaire studies Louwrens Hacquebord, die het gebied goed kent. En aan Amerika-deskundige Paul Verhagen, verbonden aan het HCSS.

 

Uitgelicht: Japan

Een unieke wandelroute in Japan wordt nieuw leven ingeblazen met een crowdfundingsactie die miljoenen yen oplevert. Correspondent Anoma van der Veere praat ons bij