Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Investeren in illegale Israëlische nederzettingen

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Investeren in illegale Israëlische nederzettingen


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Reportage Nigeria: doorgangshuis migranten

Nigeriaanse migranten die zonder visum hun geluk proberen in het buitenland, belanden vaak van de regen in de drup in Noord-Afrika. Zoals in Libië, waar mensen regelmatig te maken krijgen met barre omstandigheden. Zij die graag terug willen naar huis, krijgen te maken met de Internationale Organisatie voor Migratie. In mei opende in Lagos een doorgangscentrum gefinancierd door de Europese Unie, dat de thuiskomst van deze Nigerianen in goede banen moet leiden. Onze correspondent Femke van Zeijl ging er kijken. 

Investeren in illegale Israëlische nederzettingen

De afgelopen week zijn er in de Palestijnse gebieden 10 Palestijnen gedood en werden er tussen Israël en Gaza raketten afgevuurd. Ondertussen verscheen gisteren het rapport Don’t buy into occupation van 24 ngo’s, waarin staat dat Nederlandse banken, pensioenfondsen en andere bedrijven miljarden investeren in bedrijven die betrokken zijn bij illegale Israëlische nederzettingen. Zoals bijvoorbeeld ING, pensioenfonds ABP en Booking.com. Een gesprek met Thomas van Gool, vanuit vredesorganisatie PAX betrokken bij dit rapport.

UITGELICHT – Spanje – Carlijn Teeven

Een pizza bestellen op het adres van een leegstaand buitenhuisje voordat je het kraakt.  Dat is een nieuwe techniek van de zogeheten “los okupas’’  in Spanje. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden er in Spanje al bijna 9.000 aangiftes gedaan tegen krakers.