Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Scholz op de koffie bij Rutte & Oekraïne denkt al aan wederopbouw

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Scholz op de koffie bij Rutte & Oekraïne denkt al aan wederopbouw


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Scholz op de koffie bij Rutte

Maandag komt bondskanselier Scholz op de koffie bij Rutte, waar het uiteraard over de oorlog in Oekraïne gaat. Voorheen waren Rutte en oud-bondskanselier Merkel, als langst zittende West-Europese regeringsleiders, altijd dikke mik. Maar Merkels opvolger Olaf Scholz lijkt zijn aandacht meer op andere westerse leiders als Macron en Biden te vestigen. Scholz is nu ruim een jaar bondskanselier, maar hij heeft nog niet echt een hechte band met Rutte opgebouwd. Wat zit daarachter? Hierover Duitsland-correspondent voor NRC Nynke van Verschuer.

 

Oekraïne denkt al aan wederopbouw

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, zijn lokale gemeenschappen al druk bezig om de toekomst van hun steden vorm te geven. De Wereldbank schat dat minstens 400 miljard euro nodig is voor herstel. Zelfs in door Rusland bezette steden vergaderen gemeenteraden, ambtenaren en bewoners online over de toekomst. De Nederlandse architect Fulco Treffers is betrokken bij projecten in zes Oekraïense steden en adviseert over wederopbouwstrategieën. 

 

Uitgelicht: Europa Draait Door

Te gast is Arjen van der Horst, correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Hij vertelt over het verhoor van Boris Johnson deze week. De oud-premier werd maar liefst drie uur lang gegrild door een parlementaire commissie over de vraag of hij het parlement voorgelogen zou hebben over zijn rol in de 'lockdownfeestjes'.

 

Presentatie: Tim de Wit