Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Italiaanse journalisten zetten beeld op zwart

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Italiaanse journalisten zetten beeld op zwart


Gepresenteerd door: Chris Kijne

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Vandaag:

Italiaanse journalisten zetten beeld op zwart

“De Rai wordt een megafoon van de regering.” Dat zeggen journalisten van de Italiaanse publieke omroep die daarom vandaag in staking gaan. Ze maken zich zorgen over wetsvoorstellen die persvrijheid en onafhankelijkheid van de media inperken, en over incidenten zoals het censureren van schrijver Antonio Scurati. Historicus en Italië-kenner Arthur Weststeijn ziet dat de journalistiek onder Meloni onder grote druk staat. Journalist en oud-correspondent Jarl van der Ploeg maakt zich zorgen, en waarschuwt ook Nederland.

Wat komt Xi halen in Europa?

Voor het eerst in vijf jaar komt de Chinese president naar Europa. Te midden van oplopende diplomatieke spanningen, bezoekt Xi Jinping eerst de Franse president Macron en EU-voorvrouw Von der Leyen. Dan trekt hij door naar Hongarije en Servië, om daar twee leiders te ontmoeten die minder Brussel-gezind zijn. Wat komt de Chinese president halen? En hoe eensgezind is Europa? We bespreken de ontwikkelingen met onze correspondenten Eva Rammeloo en Clara van de Wiel.

Buitenland Uitgelicht: Kleine taalstrijd in Zweden

In onze rubriek Uitgelicht aandacht voor een Samische schrijver die is genomineerd voor de Literatuurprijs van het Noorden, maar weigert zijn boek te laten vertalen. Correspondent Tjade Michels vertelt waarom.