Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Oplopende spanningen tussen Israël en Iran & Charkiv, oorlogsliederen

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Oplopende spanningen tussen Israël en Iran & Charkiv, oorlogsliederen


Gepresenteerd door: Chris Kijne

 
Oplopende spanningen tussen Israël en Iran

De spanningen tussen Israël en Iran lijken weer hoog op te lopen. In Israël zijn grote zorgen over de Iraanse capaciteit om uranium te verrijken. En sinds Netanyahu aantrad als premier, ligt ook de optie van een preventieve militaire aanval op Iraanse nucleaire installaties openlijk op tafel. De afgelopen maanden zijn er ernstige incidenten geweest, waarvan een drone aanval op een militaire faciliteit in de Iraanse stad Isfahan - toegeschreven aan Israël - het meest spectaculair is. Wat zijn de risico’s van een eventuele escalatie tussen Israël en Iran? Daarover Iran kenner Peyman Jafari en defensie-deskundige Peter Wijninga.


Charkiv, oorlogsliederen

In onze podcast Stad in Oorlog, over het afgelopen oorlogsjaar in de Oekraïense stad Charkiv, speelt muziek een grote rol. Die muziek, “Kharkiv. Songs of War”, is een werk van componist en cellist Denys Karachevtsjev, zelf afkomstig uit de stad. Hij benadrukt het belang van kunst, juist ook in oorlogstijd. Collega Edwin Koopman belde hem op.


Uitgelicht – Europa draait door

Te gast is Stéphane Alonso, chef van de buitenlandredactie voor NRC. Hij spreekt over de rol van Nederland binnen EU, die de afgelopen jaren belangrijker lijkt te worden.