appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Op de rustdag wordt de renner pas écht getest

Edwin Cornelissen
dinsdag 15 september 2020 | NOS | Edwin Cornelissen

We misten de explosiviteit van de massasprint, de krachtsinspanning van een aankomst bergop, de stuurkunsten bij een afdaling, het uithoudingsvermogen van de solist. We misten, kortom, de nervositeit en het spektakel van de koers. En toch was er op de rustdag een zekere spanning voelbaar bij de Halle des Sports Jeannie Longo in Sassenage, een voorstadje van Grenoble.

In de ochtenduren verschenen ze daar een voor een, de bussen van de wielerploegen. De mannen die uitstapten droegen geen helm, ze hadden zelfs geen fiets bij de hand. Wel waren ze gekleed in wielertenue. Bij sommigen ontbraken de sokjes, waardoor de bleke enkels nogal contrasteerden met de zongebruinde benen. Maar hier kon geen misverstand over bestaan: dit waren renners. 

Onbekend terrein

Een aantal van hen werd in beslag genomen door de mobiele telefoon. Anderen liepen met het hoofd licht gebogen, zoekend naar de ingang waar zij zich moesten melden. Hier geen gele borden met zwarte pijlen of dranghekken die je voor een verkeerde afslag moesten behoeden. Dit was onbekend terrein, waar ze zich geen foutje konden veroorloven. 

Aan de zijkant van de sporthal troffen zij een bord. 'Tests Covid-19' stond er. Voor de renners en hun entourage was het geen gezellig rustdag-uitje. Deze test kon zomaar een abrupt einde maken aan je Tour. En met een beetje pech kon je hele team naar huis. Zo was dat toch ooit bepaald? Twee man -renners en/of ander personeel- van een team positief in een tijdsbestek van zeven dagen, en 'la sortie est là'. 

De uitslag liet nog een dag op zich wachten, maar voor de sporthal was bij ons als omstanders het grote speculeren al begonnen. Zouden de ploegen echt volkomen onwetend bij deze test verschijnen? Of zouden ze intern wel vaker coronatests uitvoeren? 

Foto: Edwin Cornelissen

Mogelijke consequenties

En stel dat ze dat doen en een renner test positief, wat doe je dan? Zo'n renner moet uit de Tour, anders loopt hij bij de rustdag-screening alsnog tegen de lamp. Bovendien kan hij een heel peloton besmetten. Maar je wilt als ploeg ook weer geen positief corona-kruisje achter je naam hebben staan. Verzin je dan een vage blessure om de renner uit koers te halen? Sorry, hij heeft wat last van zijn onderrug? We verzandden al snel in manipulatie-theorieën, wat gezien het verleden van de wielersport misschien niet heel vreemd is. 

Maar ook de mogelijke consequenties bij een positieve wattenstaaf gaven voer tot discussie. Want hoe strikt is die regel eigenlijk dat een team rücksichtslos naar huis wordt gestuurd? Zeker in de beslissende derde week, waarin de klassementen worden opgemaakt en de belangen zo groot zijn. Je kunt je toch niet voorstellen dat een succesformatie als Jumbo-Visma na twee keer positief stante pede de biezen moet pakken en de maillot jaune kan inleveren?

'Bon journee'

Een Belgische collega vertelde mij dat er in zo'n geval een overleg op hoog niveau komt tussen allerlei instanties, waarin wordt besloten hoe het verder moet met zo'n ploeg. De regel is dus niet in beton gegoten. Je zou het kenmerkend kunnen noemen voor de manier waarop alles rekbaar is in deze corona-Tour. 

We zagen de renners aan de achterkant het pand weer verlaten. In hun ene hand droegen zij een buisje, in de andere hand een formulier. Het buisje moesten ze zelf in een rekje plaatsen. Het formulier gaven ze aan een meneer in een wit overhemd die ze heel vrolijk een 'bon journee' toewenste. 

Zouden ze die ook gaan hebben, vroeg ik mij af. Of zitten ze de komende 24 uur alleen maar heel hard te hopen dat de uitslag negatief zal zijn. In dat geval zou je, na ruim twee weken afzien en strijden op de fiets, kunnen zeggen dat het peloton op de rustdag pas écht getest wordt. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Tour de France

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1