Sport
NOS

Een week Tour de France: dit waren de hoogtepunten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een week Tour de France: dit waren de hoogtepunten

Het is een veelgehoorde uitspraak in wielerland: "De Tour stopt voor niemand." En dus ook niet voor het coronavirus. Geïsoleerd in bubbels en gewapend met mondkapjes zijn de renners inmiddels alweer een week onderweg. Tijd om terug te blikken op drie hoogtepunten van deze eerste Tour-week.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gastheer van de Grand Départ 2020 was de zonnige Franse kustplaats Nice, hier vertrokken de renners vanaf de Promenade des Anglais. De stralende zon verruilde zich echter voor donkere regenwolken die het parcours omtoverden tot een spiegelgladde ijsbaan, met meerdere valpartijen tot gevolg.

Dit leidde tot frustratie onder de renners, mede omdat de UCI pas in de laatste drie kilometer besloot de tijdsverschillen tussen de renners te bevriezen. Onder leiding van Jumbo-Visma vond er topoverleg plaats in het peloton, uitslag: het resterende stuk werd geneutraliseerd uitgereden.

De Astana-ploeg leek zich niet te kunnen vinden in dit oordeel en besloot toch tempo te maken. Dit mocht Miguel Ángel López vervolgens bekopen met een letterlijk en figuurlijk bord voor zijn kop.

Dominantie Jumbo-Visma

Waar het de afgelopen jaren vaak het treintje van Sky of Ineos was die zich vooraan in het peloton liet zien, is er dit jaar steevast een gele rij renners vooraan aanwezig: de Jumbo-Visma ploeg.

In de 4e etappe was het Primoz Roglic die voor alle klassementsmannen naar de zege wist te sprinten. Na zijn sterke optreden in de Dauphiné benadrukte hij hier nog maar eens één van de topfavorieten voor de eindzege te zijn.

In etappe 5 was het 'half mens half brommer' Wout van Aert die de Nederlander Cees Bol nipt voor bleef en daarmee de tweede etappe winst op rij binnensleepte voor de Jumbo-Visma ploeg.

Een kostbaar foutje

De Franse publiekslieveling Julian Alaphillipe stond bij aanvang van de 5e etappe nog bovenaan in het algemeen klassement. Grappend en grollend reed hij deze etappe van Gap naar Privas uit en behield hij zijn geel. Geen vuiltje aan de lucht. Ware het niet dat hij een bidon aanpakte in de laatste 20 kilometer van de etappe.

Een kostbare fout, aangezien bevoorrading in de laatste 20 kilometer van een etappe niet is toegestaan. Hij kreeg een tijdstraf van 20 seconden en raakte daarmee zijn gele trui kwijt. Die hangt nu om de schouders van Adam Yates.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie