appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Etappe 4: aankomst op berg waar Rooks in 1989 de klimtijdrit won

NOS
dinsdag 1 september 2020 | NOS | Redactie

Al in de vierde etappe van deze Tour de France staat er een finish bergop gepland. De rit start in Sisteron, de finishplaats van maandag. De streep is 157 kilometer verderop getrokken op de Orcières-Merlettes, een berg van de eerste categorie.

Julian Alaphilippe begint aan zijn tweede dag als geletruidrager. De Fransman droeg in 2019 veertien dagen de leiderstrui en zal het geel ook dit jaar zo lang mogelijk willen behouden. Maar hoelang kan Alaphilippe aanklampen bij de klassementsmannen?

De 160,5 kilometer lange etappe begint relatief rustig, met colletjes van de derde en vierde categorie, maar 7 kilometer voor de finish doemt de beklimming naar Orcières-Merlettes op. Verwacht wordt dat deze klim met regelmatige stijgingspercentages niet voor al te grote tijdverschillen zal zorgen tussen de favorieten.

Rooks laatste winnaar

Orcières-Merlettes is vier keer eerder finishplaats geweest in de Tour de France. De laatste winnaar was Steven Rooks. In 1989 won hij er een klimtijdrit, voor de Spanjaarden Marino Lejarreta en Miguel Indurain.

Dat Rooks de tijdrit zou winnen, was een paar dagen daarvoor nog ondenkbaar. In de overgangsrit van Toulouse naar Montpellier raakte hij betrokken bij een valpartij. "Ik had de dagen erna veel last van mijn heup", aldus Rooks.

"En dus heb ik gebeld met Co Maas, een osteopaat uit Hippolytushoef, die mij eerder geholpen had. Maas is toen in het vliegtuig naar Frankrijk gestapt. Dat was mijn redding. Hij heeft de boel rechtgezet en een dag later won ik de klimtijdrit."

In 1971 leek Luis Ocaña in de rit naar Orcières de basis voor een Tourzege te leggen, door liefst negen minuten te pakken op Eddy Merckx. Een val in de Pyreneeën vier dagen later gooide echter roet in het eten. De Spanjaard moest opgeven en de eindoverwinning ging alsnog naar Merckx.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Tour de France

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1