appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

Luister Touretappe 16 live op NPO Radio 1: gretige sprinters mogen zich na drie zware ritten weer melden

NOS
dinsdag 23 juli 2019 | NOS | Redactie

Na drie zware Pyreneeënetappes en de gewenste rustdag mogen de sprinters zich weer van voren laten zien. En de rappe mannen zullen ongetwijfeld zeer gretig zijn: de volgende kans na vandaag is pas zondag, met de traditionele aankomst op de Champs-Elysées.

Maar dat is voor later zorg. Vandaag willen de sprinters na een ronde van 177 kilometer met start en finish in Nîmes, waarbij onderweg nog een col van de vierde categorie moet worden bedwongen, hun wiel als eerste over de streep drukken.

De Nederlandse troef Dylan Groenewegen is vol vertrouwen, weet NOS-commentator Gio Lippens, die de Jumbo-Visma-renner maandag op de rustdag sprak. "Hij zei zich goed te voelen en te geloven in een overwinning vandaag", aldus Lippens.

Hoe heeft hij de zware bergritten doorstaan, Gio?
"Goed. Hij zei dat het relatief eenvoudig ging. En dat zei hij zonder Amsterdamse bluf, hij was echt serieus. Hij zei niet eens de slechtste sprinter te zijn. Bergop rijden ze dan een strak tempo en bergaf en op de vlakke stukken rijden ze volle bak door. Dan komen ze op tijd binnen."

Over sprinters gesproken: als commentator op de finish zie jij ze altijd als een dolle met hun neus op het stuur voor je langs suizen. Steek je dan je hoofd uit het raam om dat te ervaren?
"Niet altijd meer. Vaak heb je een beter inzicht wie er op kop rijdt wanneer je op het televisiebeeld geconcentreerd blijft. Maar zodra ze over de streep komen, kijk ik ze gauw even na. Bij een close sprint zie je dan vaak aan de reactie wie er gewonnen heeft."

"Daar heb ik nog wel een leuke anekdote over. In de Tour van 2013 won Jan Bakelants op Corsica de tweede etappe, maar de Franse tv gaf met een titel aan dat Markel Irizar ontsnapt was. En op de Belgen na, want Bakelants is een Belg, nam iedere commentator dat over."

"Totdat Bakelants over de streep kwam en ik zag dat het nummer 52 was. Verrek, dacht ik. Dat is Bakelants! Sindsdien wil ik áltijd met mijn eigen ogen aanschouwen wie er voorbijkomt."

Wat denk je, zullen de zenuwen bij de klassementsrenners even weg zijn vandaag, na de zware ritten die ze erop hebben zitten?
"Het valt mee, mensen als Kruijswijk zijn niet zo snel nerveus. Ik sprak hem vandaag en hij straalt rust uit. Hij zegt dat zes man de Tour kunnen winnen. Iedereen is onzeker, maar tegelijkertijd ook vol vertrouwen. Ze weten dat ze er alles aan hebben gedaan, ook als het niet lukt."

"Maar ik heb ook anderen binnen Jumbo-Visma gesproken en iedereen zei dat ze wel veel wind verwachten, waardoor waaiers kunnen ontstaan."

"'Daar ga ik heel alert op zijn', zei Kruijswijk. Hij wil vooraan meerijden om zo in een eventuele, goede waaier te zitten. Dus óf het wordt heel leuk, óf het wordt ellende."

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Tour de France

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1