Sport
NTR

'Wielrenners zijn mannen met een eetstoornis'

foto: ANP Kim Ludbrookfoto: ANP Kim Ludbrook
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wielrenners zijn mannen met een eetstoornis'

Tijdens een grote wielerkoers werkt een wielrenner dagelijks zo'n 6.000-8.000 calorieën naar binnen. Kreeg hij vroeger een paar borden pasta met olijfolie voorgezet, tegenwoordig heeft iedere wielerploeg een professionele kok in dienst die een uitgekiend dieet serveert. Naar aanleiding van de kennis en ervaring die Eurosport-commentator José Been en amateur-wielrenner Eric Corton delen in Mangiare!, is er voor presentator Petra Possel maar één conclusie: wielrenners hebben een totaal verknipt eetpatroon.

Om met zo min mogelijk gewicht naar boven te kunnen fietsen, willen renners vlak voor een zware klim zo min mogelijk vezels. Léég moeten die darmen. Het nieuwste wondermiddel is een speciaal brood, gemaakt van tritordeum, een graansoort die extra licht verteerbaar is. "Je moet niet op een fiets stappen met een gevoel alsof je een tiengangenmenu hebt gehad. Je moet goed gegeten hebben. Je moet goeie energie hebben. Maar je moet niet het idee hebben dat je heel vol bent", aldus wielercommentator José Been, die een populair account op Twitter heeft.

Gelletjes met smerige kwak

"Of je neemt 25 van die vieze gelletjes", aldus acteur/muzikant en amateur-wielrenner Corton. "Het is echt wonderlijk dat je een plastic dingetje hebt met een tuutje eraan. Dat scheur je open en je knijpt het in je mond leeg. Dan komt er een soort hele smerige kwak uit. Mierzoet. Dus je slikt het door en rost er zoveel mogelijk water achteraan, anders blijft het overal aan plakken. Binnen twee minuten gaan je benen weer. Dat zijn hele snelle suikers." Maar niet iedere renner gaat daar goed op, zo bleek vorig jaar bij Tom Dumoulin in de Giro d’Italia…

Testosteron of EPO-kuurtje

Volgens Been komt er steeds meer nadruk op het eten te liggen. "Vroeger kon je er wat testosteron tegenaan gooien of een EPO-kuurtje en dan kon je als Magnus Bäckstedt met 85 kilo gewoon een bergetappe winnen. Maar tegenwoordig weegt de lichtste renner in de Tour 56 kilo." Tom Dumoulin, die 1.86 is, weegt tijdens de Tour 67 kilo en daarna 65 kilo. "Als je dit zo hoort en je gaat naar de calorieënteller en de BMI-index, dan kom je tot de conclusie dat het dus gewoon mannen zijn met een eetstoornis", aldus Petra Possel.

Lichaamsgewicht en benen als statussymbool

Een laag gewicht is volgens Been ook een statussymbool: "Hoe dunner je kunt zijn met behoud van je kracht, daar gaat het allemaal om. Je moet gewicht inleveren, maar geen kracht. Dat is een heel dun lijntje waar je op balanceert. Daar kijken die jongens naar. Dan kijken ze naar elkaars benen. Dat is hun statussymbool." Vroeger namen renners nog wel eens een borrel, een bord pasta of een sigaret, maar daarvan is tegenwoordig geen sprake meer. De enige uitspatting die de renners zich nog veroorloven is op de laatste zaterdagavond. Dan worden er hamburgers gebakken en pizza’s gehaald.

{audiofile audio="61338" caption="Luister hier de hele uitzending van Mangiare! over de Tour de France en eten terug" }
Ster advertentie
Ster advertentie