appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

dinsdag 30 maart

De koning moet weer het startpunt worden van de formatie

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De oud-verkenners Ollongren en Jorritsma namen gisteren de schuld op zich: alleen zij zijn verantwoordelijk voor de per ongeluk openbaar geworden formatie-notitie, met daarin de pijnlijke ‘functie elders'-opmerking. Maar daarmee is de onrust nog niet verdwenen. 

In 2012 besloot de Tweede Kamer dat het Staatshoofd niet langer de eerste halte in de formatie moest zijn, men vond dat Koningin Beatrix destijds te zeer een stempel drukte. Voortaan zou de Kamer onpartijdige verkenners aanwijzen. Dat lijkt, in elk geval dit jaar, niet echt gelukt. 

Is het daarom een goed idee om de koning, die los van alle partijbelangen staat, weer de oude rol te geven? Of moet iemand die buiten het democratisch proces staat niet zoveel invloed krijgen? Wie zou jij genoeg vertrouwen om onafhankelijk de formatie af te trappen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1