appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

dinsdag 16 maart

Stemmen per post is niet voor herhaling vatbaar

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Het bleek toch ingewikkelder dan gehoopt, dat stemmen per post. Landelijk werden 7 tot 8 procent van de briefstemmen opzijgelegd vanwege vormfouten. Bij normale verkiezingen is dat 0,3 procent van de stemmen. Vaak zaten de stempas en het stembiljet samen in een envelop, waardoor het stemgeheim niet bewaard kan blijven. 

Minister Ollongren maakte vanmorgen bekend dat deze ongeldige stemmen tóch gaan meetellen. In overleg met de Kiesraad en de Raad van State ziet ze daarvoor ruimte binnen de Tijdelijke wet verkiezingen Covid-19.

Had dit voorkomen kunnen worden door betere uitleg en een eenvoudiger ontwerp? Of hadden we überhaupt niet per post moeten stemmen? En wat betekent dit voor jouw vertrouwen in de verkiezingsuitslag?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1