appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

woensdag 6 januari

In het uiterste geval moet leeftijd de doorslag geven voor opname op de IC

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Vandaag beginnen we met de vaccinaties, maar dat betekent niet dat we er al zijn. Een overtuigend effect van de lockdown blijft nog uit en de druk op de zorg is nog steeds enorm.

Hierdoor komt het vraagstuk wie in aanmerking komt voor een ic-bed als niet iedereen terecht kan, steeds nadrukkelijker in beeld. 

Artsen en ethici hebben een draaiboek geschreven voor het meeste zwarte scenario. Hierin staat dat ze - na alle medische criteria - eerst kijken naar leeftijdsgroepen en dan in het uiterste geval pas loten, maar het kabinet vreest leeftijdsdiscriminatie.

En daarom wordt gewerkt een spoedwet die ziekenhuizen verbiedt bij acuut beddentekort op basis van leeftijd te bepalen wie nog een plek krijgt op de ic. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen dit plan. 

Artsen hopen natuurlijk nooit voor de keus te hoeven staan, maar als het nodig is, moet leeftijd dan een rol spelen? Of zou er geloot moeten worden wie er wel en niet op een IC mag worden opgenomen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1