appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

donderdag 30 juli

Gebruikers moeten zich kritischer opstellen tegen de techreuzen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

‘Keizers van de online-economie', noemde de voorzitter van de Amerikaanse mededingingscommissie de vier grote techreuzen Facebook, Google, Amazon en Apple.

Gisteren begon de hoorzitting in Amerika waarbij de vraag centraal staat: Hebben deze bedrijven te veel macht gekregen?  Facebook bezit ook Instagram en Whatsapp, Google beheert 90 procent van de markt voor zoekmachines. Daarmee staan ze innovatie en gezonde concurrentie in de weg, zo is het idee.  
Mark Zuckerberg van Facebook zegt dat ze producten leveren die mensen waardevol vinden en Google benadrukt het werkt dat ze doen voor de Amerikaanse overheid. Daarmee zeggen ze eigenlijk: we leveren nu eenmaal iets waar graag gebruik van wordt gemaakt.  
Hebben ze daarmee een punt en ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker? Want ondanks alle voorbeelden waarbij er misbruik is gemaakt van de gegevens van gebruikers blijven veel mensen van hun diensten gebruik maken. Houden de bedrijven ons te veel in hun wurggreep?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1