appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

dinsdag 28 juli

De druk op jong sporttalent is veel te hoog

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De excessen van mishandelde turntalenten deden sportpsycholoog Tim Koning in de pen klimmen. Volgens hem bepalen volwassenen veel te veel hoe kinderen sporten. De nadruk ligt op presteren en veel te weinig op plezier. Zeker als je beseft dat het grootste deel van de talenten de top nooit haalt.

Daarom stelt Koning in NRC dat plezier het uitgangspunt van sport en talentontwikkeling moet zijn. Dat leidt volgens hem tot duurzamere carrières in de sport. Kinderen die geen plezier beleven in hun sport haken eerder geblesseerd af of stoppen met die sport. Daarom stelt Koning: Laten we vol respect voor het jeugdige elan op een liefdevolle manier ruimte maken voor de ontwikkeling van talent. In de jeugdsport kan het uiteindelijk niet om iets anders draaien dan om de kinderen die zoveel van die sport houden dat ze er bijna alles voor over hebben.”

Is het een terechte oproep om plezier centraal te stellen bij de talentontwikkeling? Of is druk nu juist wat het verschil maakt tussen winnen en verliezen, de top of net eronder.

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1