appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
Afbeelding

woensdag 1 juli

Nederland moet nu eindelijk excuses maken voor het slavernijverleden

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

‘Diepe spijt’ en ‘diep berouw’, met woorden van die strekking spraken ministers als Roger van Boxtel (2001), Lodewijk Asscher (2013) en Kajsa Ollongren (2018) zich uit over het Nederlandse slavernijverleden.

Spijt, maar geen excuses dus. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep eerder de regering al op excuses aan te bieden ‘voor het leed dat tienduizenden tot slaaf gemaakten is berokkend’. 

Partij voor de Dieren-senator Peter Nicolaï heeft de minister gevraagd om Frankrijk als voorbeeld te nemen, waar de slavernij in de koloniale tijd is aangemerkt als misdaad tegen de menselijkheid.

Excuses kunnen vergaande juridische gevolgen hebben, terwijl de huidige generatie geen rol heeft gehad in deze zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis. En wat zegt een excuses meer dan ‘diepe spijt’? 

Of is het momentum daar – nu vandaag ook in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over racisme en de afgelopen weken tienduizenden mensen de straat op gingen om te demonstreren in de geest van Black Lives Matter?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1