appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
Afbeelding

woensdag 17 juni

Bij overvolle ic’s is leeftijdsselectie aanvaardbaar

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Wordt het straks ‘jongeren voor ouderen’? "Intergenerationele solidariteit" heet dat met twee dure woorden. Bij een tekort aan IC-bedden komen jongeren eerder in aanmerking voor een bed op de intensive care dan ouderen. Dat is het advies in het draaiboek voor ‘code zwart’. 

Het draaiboek werd opgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Federatie Medisch Specialisten, artsenfederatie KNMG en een adviesgroep van medisch ethici en hoogleraren medische ethiek. 

Het druist in tegen de wil van het kabinet. Minister Van Rijn voor Medische Zorg liet direct weten hier niets te voelen.
Het komt neer op leeftijdselectie en daar ben ik niet voor. Als de overlevingskansen van twee patiënten even hoog zijn, vind ik hun levens evenveel waard.'
 
Is selectie op leeftijd een aanvaardbare optie in geval van code zwart op de ic’s? Of zouden andere, vooral medische, criteria de doorslag moeten geven? 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1