appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

dinsdag 18 februari

De loting moet terug bij populaire studies

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil dat het systeem van loting terugkeert bij numerus fixus-studies: populaire studies met een beperkt aantal plaatsen zoals geneeskunde. Sinds 2017 is loten verboden en bepalen onderwijsinstellingen zelf hoe ze studenten selecteren voor populaire studies.  

Nu moeten studenten als toelating motivatiebrieven schrijven en selectietoetsen doen. In de praktijk leidt dat tot meer kansenongelijkheid en extra stress, vooral onder studenten met een migratieachtergrond en laatbloeiers die niet door de selectie heen komen. Bovendien kunnen draagkrachtigen speciale cursussen volgen om zich beter voor te bereiden op de selectie.

Is loten eerlijker en zorgt het voor meer kansengelijkheid? Of vallen studenten, die bijvoorbeeld arts willen worden en goede cijfers hebben, straks eerder buiten de boot?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1