appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus Extra
Afbeelding

maandag 16 december

Alle landen op één lijn krijgen voor het klimaat is een illusie

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De klimaattop van de Verenigde Naties in Madrid is zondag afgerond in een teleurstelling. De bijeenkomst, die in een jaar van wereldwijde klimaatacties ambities had moeten tonen, werd anderhalve dag te laat afgesloten met een mager akkoord. Het belangrijkste resultaat is de vage belofte dat landen in 2020 met nieuwe, ambitieuze klimaatplannen zullen komen. Andere punten op de agenda worden doorgeschoven. 

Madrid had de aftrap moeten zijn van een jaar waarin de internationale gemeenschap stappen zou zetten om de uitstoot van broeikasgassen snel zover terug te dringen als nodig is om te voorkomen dat de opwarming van het klimaat onomkeerbaar wordt en de 'veilige' 1,5 graad in 2100 overstijgt. Met de huidige klimaatplannen stevenen we af op een rampzalige 3,2 graad.

Moeten we blij zijn met de kleine vooruitgang die wel is geboekt door zoveel landen voor een klimaattop bij elkaar te brengen? Moeten we positief zijn over het feit dat er wel een akkoord bereikt is? En kunnen we meer verwachten bij de volgende top in Glasgow? Wat denkt u?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1