appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

vrijdag 6 december

Rechters zijn te gevoelig voor de roep om hogere straffen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Rechters zijn de laatste 20 jaar veel strenger gaan straffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak. Het blijkt dat in gewelds – en zedenzaken de gemiddelde straf met twee derde is gestegen. Dit terwijl de misdaden niet per sé zwaarder zijn geworden. 

Doordat maximumstraffen voor bepaalde delicten verzwaard zijn, hebben rechters meer ruimte om hogere straffen op te leggen. Ook zijn taakstraffen bij gewelds- en zedenzaken niet meer toegestaan. Maar de onderzoeker van de Raad voor de Rechtspraak denkt ook dat rechters reageren op de roep vanuit de maatschappij om strengere straffen. 

Is het goed dat rechters zwaarder straffen? Of moet een rechter volledig onafhankelijk zijn en zich enkel en alleen laten leiden door het wetboek?  


Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan 
hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1