appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

donderdag 21 november

Er zit eindelijk schot in de erkenning van racisme in Nederland

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Komend weekend zal het bij alle voetbalwedstrijden in de eredivisie een minuut stil zijn. De racistische spreekkoren tegen Excelsior speler Ahmed Mendes Moreira afgelopen zondag hebben in Nederland tot collectieve afkeuring geleid. Mensen spreken zich uit met statements, kaartjesacties, en het groepsfoto-initiatief van het Nederlands elftal wordt breed overgenomen. 

Dit thema is niet nieuw. Actiegroepen strijden al jaren voor de erkenning van het racisme dat aanwezig is in Nederland, met als jaarlijks terugkerende climax de discussie over Zwarte Piet. Hebben de gebeurtenissen deze week daar iets in veranderd?

Staat racisme in Nederland nu definitief op de kaart en zijn we daar anders naar gaan kijken? Of is dit een inzicht dat nog lang niet heel Nederland bereikt en ook weer zal overwaaien als de voetbalgemoederen weer bedaren?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1