appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
Afbeelding

maandag 18 november

Het is goed als burgers wijzigingen kunnen aandragen voor wetsvoorstellen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Burgers moeten in de toekomst mee kunnen sleutelen aan wetsvoorstellen. Dat wil coalitiepartij D66. De Tweede Kamerfractie van de partij gaat steun zoeken voor een experiment van twee jaar, waarin burgers de kans krijgen aanpassingen aan wetsvoorstellen aan te dragen. Lukt het een burger online 70.000 handtekeningen te verzamelen, dan heeft hij of zij het recht bij de Tweede Kamer een aanpassing van een wet voor te stellen.

D66 schafte deze kabinetsperiode nog het raadgevend referendum af. Volgens Kamerlid Joost Sneller verschilt dit voorstel van het referendum, omdat het bij het zogenoemde burgeramendement om een aanpassing vóóraf gaat. Is het burgeramendement een goed democratisch instrument om de kloof tussen burger en politiek kleiner te maken? Of hebben we niet voor niets kundige Tweede Kamerleden gekozen die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van wetten?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1