appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Humberto
Afbeelding

vrijdag 25 oktober

De vakbond is niet meer van deze tijd

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Steeds minder mensen sluiten zich aan bij een vakbond. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland nu 1,6 miljoen leden. Tien jaar geleden waren het er nog 1,9 miljoen. Vooral jongeren en ouderen laten het afweten. Het merendeel van de niet-leden zegt simpelweg nooit over lidmaatschap te hebben nagedacht. Daarmee komen wij tot de volgende stelling: de vakbond is niet meer van deze tijd.

Immers, het komt niet eens in de mensen op lid te worden. Blijkbaar spelen de vakbonden geen urgente rol meer. Of toch wel? De arbeidsmarkt hangt aan elkaar van tijdelijke contracten, die werknemers weinig zekerheid bieden. Ook is er een grote groep ‘werkende armen’; zij hebben wel een baan, maar kunnen amper de touwtjes aan elkaar knopen. Daarnaast hebben de vakbonden wel degelijk een stem in de pensioen- of loononderhandelingen. Dus, kunnen we de vakbond wel zo makkelijk afschrijven?

Voel jij je vertegenwoordigd door de vakbond? En waarom ben wel of niet lid?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1