appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
Afbeelding

maandag 7 oktober

De schulden van studenten nemen zorgwekkende proporties aan

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De totale studieschuld van studenten en oud-studenten is op dit moment 19,3 miljard euro. Sinds in 2015 het leenstelstel werd ingevoerd, loopt dit snel op.

In het afgelopen jaar nam de schuld bijvoorbeeld met 1,9 miljard euro toe, dat is 11 procent. Ook het aantal studenten dat leent neemt toe. Op dit moment hebben 1,4 miljoen mensen een studieschuld, in 2015 waren dat er bijna 400 duizend minder. De gemiddelde studieschuld is 13.700 euro. Dat meldt het CBS vandaag.

Een flinke schuld dus, om je volwassen leven mee te beginnen. Het leenstelsel staat op dit moment politiek onder druk. Maar kunnen we met deze getallen zeggen dat het nu al uit de klauwen is gelopen? Of moeten studenten dit gewoon zien als een investering in hun toekomst waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn?

Gaat u zelf nog gebukt onder een studieschuld? Of maakt u zich zorgen om de financiële toekomst van uw kinderen? 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1