appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

maandag 26 augustus

Euthanasiezaken horen niet voor de strafrechter

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Vandaag dient de eerste strafzaak ooit tegen een arts die euthanasie heeft uitgevoerd. De arts heeft in 2016 euthanasie verleend aan een zwaar dementerende vrouw van wie de wilsverklaring niet eenduidig was. Zij wilde wel euthanasie, maar pas “als de tijd rijp” was. Vanwege haar ziekte kon ze dit niet meer zelf aangeven. 

Het Openbaar Ministerie wil meer juridische duidelijkheid in dergelijke zaken en is daarom dit ‘proefproces’ gestart. Maar is het oordeel van het tuchtcollege – dat in dit geval een waarschuwing gaf – niet voldoende? Het gaat immers om de vraag of er medisch goed gehandeld is, niet of er sprake is van een strafbaar feit. 

Wat vind jij? Is euthanasie bovenal een kwestie van medische ethiek of is het wel degelijk van belang dat de strafrechter zich hiermee bemoeit? Of heb je euthanasie wellicht zelf van dichtbij meegemaakt? Je kunt meepraten in onze uitzending.

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1