appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
Afbeelding

donderdag 8 augustus

Het belastingstelsel moet op de schop om middeninkomens beter te beschermen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Ons belastingstelsel is een brij van inkomensafhankelijke toeslagen, kortingen en bijdragen. En vooral de middeninkomens zijn de dupe. Want van elke extra euro die een middenklasser verdient, moet meer dan de helft worden ingeleverd.  

Een loonsverhoging lijkt fijn maar als je daardoor je huurtoeslag kwijtraakt kan het zijn dat je aan het einde van de maand zelfs minder overhoudt dan voor de loonsverhoging. Want er moet meer belasting worden betaald met minder recht op toeslagen. Bijvoorbeeld: Een leraar die in tien jaar tijd bruto 11.000 euro meer is gaan verdienen houdt daar slechts 4000 euro meer van over. 

Eén van de grondleggers van het belastingstelsel, hoogleraar Leo Stevens, pleit in de Telegraaf voor het opschonen van het belastingstelsel. Het wordt volgens hem tijd de geloofwaardigheid van het stelsel te herstellen en de druk bij de middeninkomens weg te nemen, zeker nu er mogelijk economisch mindere tijden aankomen. 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1