appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast
Afbeelding

dinsdag 30 juli

Het recreatief gebruik van lachgas moet zo snel mogelijk verboden worden

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid – het aantal klachten na gebruik van lachgas blijft stijgen. Daarom trekt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) aan de bel. In 2015 werden er slechts 13 gezondheidsklachten gemeld. Vorig jaar waren dat er 54 en in de eerste helft van dit jaar zijn er al 67 gevallen gemeld.

Gemeenten zitten met hun handen in het haar en zijn klaar met de overlast. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema probeert de verkoop van de ballonnen tijdens het uitgaan aan banden te leggen. Eerder al probeerden de burgemeesters van onder andere Rotterdam en Leeuwarden het gebruik en de verkoop op festivals te verbieden.

Het gebruik van lachgas is vooral gestegen sinds het middel drie jaar geleden onder de Warenwet is gaan vallen en daarmee makkelijk te kopen is. De zilveren lachgaspatronen, die met behulp een lege slagroomspuit in ballonnen worden gespoten, vervuilen vaak het straatbeeld.

Nederland lijkt klaar voor een algemeen verbod. Daarom heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan minister Grapperhaus (Justitie) gevraagd om lachgas weer op de lijst van geneesmiddelen te plaatsen en het daarmee te kunnen verbieden. Of zou het beter zijn om het gebruik te reguleren omdat het gevaar van een levendige zwarthandel op de loer ligt?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1