appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
Afbeelding

donderdag 4 juli

Ook niet-verdachten moeten verplicht kunnen worden hun DNA af te staan

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Ook niet-verdachten verplichten hun DNA af te staan, dat is wat minister Grapperhaus van Justitie wil kunnen doen. 

Grote DNA-onderzoeken – zoals bij de zaak Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra – worden bemoeilijkt omdat veel mensen weigeren mee te werken. Minister Grapperhaus van Justitie wil het daarom mogelijk maken om tegen iemands wil wangslijm af te kunnen nemen. Deze verplichting moet wettelijk worden vastgelegd en geldt ‘indien daartoe een dringende noodzaak bestaat en er sprake is van een zeer ernstig misdrijf,’ schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. 

Daarmee kan u dus verplicht worden mee te werken als u in de buurt van een ernstig misdrijf woont of u toevallig vlakbij een plaats delict was. Volgens Grapperhaus moet dat wanneer op enig moment het politieonderzoek daar dringende behoefte aan heeft.

Uw DNA wordt niet opgeslagen: Als blijkt dat u niets met het misdrijf te maken heeft wordt het materiaal vernietigd. 

Maar is dat geen inbreuk op onze privacy? Moeten we deze verplichting willen net als in Zweden en Duitsland of gaat het veel te ver?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons! 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1