appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
Afbeelding

donderdag 27 juni

Nederland moet meedoen aan een nieuwe missie in Syrië

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Als Nederland het zo goed weet, dan moeten ze zelf maar meedoen. Dat is in het kort de strekking van de woorden van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. De Verenigde Staten hebben Nederland een concreet verzoek gedaan voor deelname aan een nieuwe missie in Syrië.  

Toen de Verenigde Staten vorig jaar aankondigden uit Syrië te vertrekken, uitte Nederland ‘zeer scherpe kritiek’, volgens Hoekstra. Militaire aanwezigheid is daar nodig om te zorgen dat IS zichzelf niet kan hergroeperen en te voorkomen dat de groep opduikt in Irak. Amerika heeft de kritiek ter harte genomen en nodigt nu de Nederlanders uit om vooral mee te doen. 

De missie is omstreden, omdat het onder meer gaat om ‘militaire middelen op de grond’, het is geen wederopbouwmissie. De Tweede Kamer is hier zeer verdeeld over. 

Moet Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen en de Amerikaanse bondgenoten steunen in de strijd tegen IS? Of moeten we ons niet onder druk laten zetten en weg blijven van een grondmissie in Syrië?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1