appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
Afbeelding

woensdag 26 juni

De hervorming van het kiesstelsel gaat niet ver genoeg

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De democratie wordt vernieuwd. Maar in kleine stapjes. Het kabinet heeft er maanden over gedacht en komt nu met een reeks plannen voor de hervorming van ons kiesstelsel. 

Om te zorgen dat de Nederlandse burger zich meer en beter vertegenwoordigd voelt, gaan de voorkeursstemmen een grotere rol spelen in de samenstelling van de Tweede Kamer. Daarnaast wordt het makkelijker om de grondwet te wijzigen en wordt de verkiezing van de Eerste Kamer over twee perioden uitgesmeerd.  

De meest verrassende aanbeveling van de staatscommissie parlementair stelsel, onder leiding van Johan Remkes, lijkt te sneuvelen: de invoering van het correctief bindend referendum. Officieel gaat het kabinet daar nog over praten, maar de kans dat dát een meerderheid krijgt is zeer klein.  

Zijn deze maatregelen voldoende om te zorgen dat ons kiesstelsel weer met zijn tijd mee kan? Of moet er veel meer gebeuren? En hoe goed voel jij je vertegenwoordigd door de politiek?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1