appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
Afbeelding

woensdag 8 mei

Gemeenten dreigen terecht de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg terug te geven aan het rijk

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Nederlandse gemeentes dreigen met het afstoten van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. ‘Het water staat de Nederlandse gemeenten aan de lippen’, schrijft Hubert Bruls, vice-voorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Gemeentes VNG, in een open brief in het Algemeen Dagblad.

Volgens de VNG leidt het geldtekort tot wachtlijsten, overlast in wijken, maar ook tot bezuinigingen op cultuur en sluiting van bibliotheken en sportcomplexen.

Het aantal jongeren dat te maken krijgt met jeugdzorg is sinds de decentralisatie van de zorgtaken in 2015 gestegen. In dat jaar kregen 380 duizend jongeren tot 23 jaar jeugdzorg, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 steeg dat aantal naar 428 duizend. Het budget voor de jeugdzorg dat de gemeentes vanuit het Rijk kreeg, steeg niet evenredig mee.

Wordt het tijd voor het kabinet om de budgetten voor gemeentes op te schroeven? Of moeten de gemeentes hun geld beter verdelen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1