appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

vrijdag 3 mei

Stand.nl: Het Amsterdamse autoplan gaat veel te ver

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Amsterdam wil in 2030 alle benzine- en dieselauto’s de stad uit hebben. Dat staat in het actieplan Schone Lucht dat wethouder Sharon Dijksma gisteren presenteerde. In fasen moet dat gaan gebeuren, te beginnen met het uitbannen van oudere diesels in 2020.

Meteen buitelen belangenpartijen over elkaar heen met reacties. Kort samengevat: luchtfietserij, bizar, onhaalbaar en onbetaalbaar. Maar ook: winst voor de longen van alle Amsterdammers. Deskundigen merken op dat het een goede stip op de horizon is, en dat we nog 11 jaar de tijd hebben.

Het plan is er niet voor niets. De luchtkwaliteit in Amsterdam is niet best. Volgens de GGD staat de huidige luchtvervuiling in de hoofdstad gelijk aan het dagelijks meeroken van 6 sigaretten.

Wethouder Dijksma verwacht dat het voor alle Amsterdammers haalbaar gaat zijn om emissieloos te rijden. Elektrische auto’s worden steeds goedkoper, en de overgang zal gepaard gaan met subsidies en ontheffingen.

Is het goed dat de stad de lat hoog legt en kijkt hoe ver ze komt? Of wil Amsterdam hiermee te veel in korte tijd en vergeet ze daardoor iedereen mee te nemen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1