appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

vrijdag 22 maart

Het kabinet moet direct ingrijpen om de hoge kwaliteit van de rechtspraak te behouden

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Als er niet snel iets verandert, komt de kwaliteit van de onafhankelijke rechtspraak in gevaar. Er is te weinig geld, er zijn te weinig mensen en er wordt niet genoeg gemoderniseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Commissie Visitatie Gerechten.

De rechtspraak staat al lange tijd onder druk. 40 procent van de rechters werkt over; soms wordt een zaak door één rechter behandeld, waar dat er drie zouden moeten zijn; en de digitalisering is goeddeels mislukt. Meerdere keren hebben rechters daarover de noodklok geluid. Het lijkt erop dat de kwaliteit van onze rechtspraak nu voornamelijk te danken is aan de hardwerkende betrokken mensen, maar dat is op de lange termijn niet houdbaar.

Is de toestand zo urgent dat er onmiddellijk moet worden ingegrepen, of moeten we het aan de rechtspraak overlaten om de boel op orde te krijgen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1