appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

donderdag 21 februari

Sociale media halen het slechtste in de mens naar boven

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

‘Had je niet beter op kunnen letten’, als je net een ongeluk hebt veroorzaakt. Of ‘wie fietst daar dan ook alleen?’ – naar een slachtoffer van een zedenmisdrijf.

De verwensingen die slachtoffers na een ongeluk of misdrijf via social media naar hun hoofd krijgen, zijn vaak kwetsend en heftig. Slachtofferhulp Nederland lanceert daarom vandaag een campagne om dit tegen te gaan.

Wat maakt dat mensen dit doen? Als je oog in oog staat met een moeder van een net verdronken kind zou je het niet in je hoofd halen iets dergelijks te zeggen. Zelfs na het ongeluk met de Stint in Oss – waarbij we toch collectief rouw en afschuw voelden – werden er online misplaatste grappen gemaakt.

Is dat te wijten aan het karakter van social media zelf, dat als een openbaar verlengstuk fungeert van wat we in de huiskamer tegen elkaar zeggen? Of is dat een te eenzijdige benadering van een podium dat óók veel moois losmaakt en juist verbindend kan werken?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1