appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

woensdag 13 februari

Een schooladvies na de eindtoets gaat zorgen voor meer gelijkheid

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Heb jij schoolgaande kinderen? Of zit je zelf nog op school? Heb je een ingewikkelde schoolloopbaan achter de rug omdat je een verkeerd advies kreeg? Praat mee in Stand.nl!

Nog voordat je de laatste hokjes van je eindtoets hebt aangevinkt, krijg je als leerling in groep 8 al je schooladvies van je eigen juf of meester. Als je die toets nu met vlaggen en vaandels aflegt, is het heel moeilijk om dat advies nog veranderd te krijgen en naar een hoger schooltype door te stromen. Alleen kinderen van mondige ouders lukt dat vaak. Daarom wil de regering nu de schooladviezen pas na de eindtoetsen gaan verstrekken.

Daarmee wordt iets teruggedraaid wat pas heel recent veranderd is. In de vorige regeerperiode werd er juist heel bewust voor gekozen om meer gewicht aan het inzicht van de leraren te hechten. Je onderwijzer kent je immers vaak al jaren, en heeft je in de klas aan het werk gezien. Hij of zij weet bijvoorbeeld hoe snel je de lesstof oppikt en hoe je met problemen omgaat. Je juf of meester kan je capaciteiten goed inschatten, terwijl de eindtoets maar een momentopname is, waarin kinderen die moeite hebben met toetsen in het nadeel zijn.

Nu wordt die toets dus tóch weer belangrijker. En hoe moet dat logistiek? In veel steden is de run op middelbare scholen zo groot, dat er uitgebreid geloot moet worden. Als kinderen hun advies pas later krijgen, wanneer weten kinderen dan naar welke school zij na de zomer zullen fietsen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1