appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

vrijdag 18 januari

Er moet een publieke staatsbank komen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

De bankenwereld is ingericht op het maken van winst, dit kan risico's met zich meebrengen. Het kabinet moet daarom zorgen voor een publiek, niet-commercieel alternatief waar burgers terecht kunnen voor hun alledaagse bankzaken. Dit is in ieder geval het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WWR).

Het probleem zit erin dat de drie grote banken in Nederland (ING, Rabobank en ABN Amro) winst willen behalen maar daarnaast ook een maatschappelijke taak hebben. Als deze banken omvallen kunnen Nederlanders niet meer betalen en bedrijven niks meer lenen. Daardoor kan de economie in een crisis komen. Daarnaast is Nederland koploper in de eurozone als het om schulden van huishoudens gaat waardoor het financiële systeem extra kwetsbaar is.

Van de andere kant: bij een staatsbank moet het geld van de consument komen. Dat kan volgens deskundigen de klant jaarlijks 1 tot 1,5 procent van zijn spaargeld kósten. Als er aan de linkerkant geen geld mag worden verdiend, moet het immers van de rechterkant komen.

Moet er een publieke staatsbank komen die niet gericht is op het maken van winst? Of is dit in dit de huidige financiële markt niet haalbaar?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1