appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

vrijdag 14 december

De vrouwenemancipatie gaat te langzaam

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Vandaag is het tweejaarlijkse rapport over de vrouwenemancipatie van het SCP verschenen. Hieruit blijkt dat de positie van vrouwen maar weinig is verbeterd ondanks dat vrouwen voor het eerst hoger opgeleid zijn dan mannen.

Vrouwen zijn iets meer gaan werken, van 27 naar 28 uur per week en ze stegen in economische zelfstandigheid in tien jaar tijd, van 58 naar 60 procent. Dat zijn maar kleine stappen. Ook is de zorg voor kinderen nog steeds niet eerlijk verdeeld: moeders nemen twee derde van de zorg van de kinderen op zich en mannen slechts een derde. Vooral lager opgeleide vrouwen en vrouwen met een migratie-achtergrond blijven vooral achter. Zij houden de grootste economische achterstand op mannen.

Moeten we onze maatschappij radicaal anders inrichten zodat mannen en vrouwen alles eerlijk verdelen: de uren op werk, het salaris en het opvoeden van de kinderen? Of is dit ondanks alle inspanningen een illusie, omdat we nou eenmaal biologisch van elkaar verschillen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1