appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

woensdag 5 december

Een hogere rente op studieleningen is onacceptabel

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

De Tweede Kamer praat vanochtend over een hogere rente op studieleningen. Dat staat in het regeerakkoord, maar de ChristenUnie is er niet blij mee, en ook CDA-leider Buma heeft van zijn partijcongres meegekregen dat het een slecht idee was maar daar doet hij niks mee.

Een lage rente was een onderdeel van het nieuwe leenstelsel dat in 2015 is ingevoerd om de basisbeurs te vervangen. Voortaan zouden alle studenten voor hun studie moeten lenen. Dat is goedkoper, maar ook eerlijker, was de redenering. Er zou niet langer geld worden weggegeven aan studenten die dat niet nodig hadden, omdat bijvoorbeeld hun ouders voldoende konden bijdragen. Om te voorkomen dat de lening mensen ervan zou weerhouden om te gaan studeren werd de rente aanvankelijk vastgesteld op nul procent.

 

De regering wil nu toch rente gaan rekenen. Omdat alleen mensen die voldoende verdienen grote bedragen van hun studieschuld terugbetalen, merken alleen mensen die het kunnen betalen iets van een hogere rente, redeneert de coalitie.

Wat vind jij, is het logisch om rente te rekenen over een lening, of wordt studeren nu te moeilijk gemaakt? Of worstelt u nog om uw studieschuld terug te betalen, of maakt u zich zorgen om uw kind?

 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur!
Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1