appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dinsdag 6 november

Nederland moet inzetten op kernenergie

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Als we serieus werk willen maken van het terugdringen van CO2-uitstoot, dan moeten we nieuwe kerncentrales gaan bouwen, vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Deze vorm van energie heeft immers nauwelijks uitstoot. Maar Dijkhoffs coalitiepartners D66 en ChristenUnie zien het niet zitten. Zij zien op tegen de eeuwenlange opslag van radioactief kernafval en vrezen voor kernrampen zoals Tsjernobyl in 1986 en Fukushima in 2011.

Na die laatste ramp heeft Duitsland besloten om kernenergie uit te faseren en groot in te zetten op zon en wind. Maar dat levert vooralsnog nog onvoldoende energie op: er zijn ook nog vervuilende kolencentrales actief. Die vormen óók een gevaar voor de volksgezondheid én ze dragen met hun CO2-uitstoot bij aan klimaatverandering.

Moeten we vanwege de gevaren terughoudend blijven met kernenergie, of moeten we er, zoals de VVD wil, vol voor gaan?

Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1