appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

maandag 29 oktober

We kunnen prima zonder contant geld

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwt voor het dalende gebruik van contant geld. Uit de laatste cijfers blijkt dat minder dan vier van de tien betalingen nog maar cash gebeuren.

Als het zo doorgaat met deze trend zal met briefjes en munten betalen steeds meer verdwijnen en dat is niet handig voor ouderen en mensen met een visuele handicap. Ook werknemers die afhankelijk zijn van fooi krijgen minder betaald. Maar voor de winkelier is pinnen wel veiliger en goedkoper; cash betalen kost de winkelier 29 cent en contactloos betalen kost slecht 15 cent per transactie.

Toezichthouder DNB wil dat overheid en, detailhandel, banken en belangenclubs afspraken maken dat cash betalingen geaccepteerd blijven. Is dat nodig?  Of ben je juist blij dat je overal kunt pinnen, bij het stadsloket, in de bus en bij de collectant? Nooit meer zorgen of je wel genoeg geld bij je hebt, die zijn voorbij. Maar weet je nog wel wat jij uitgeeft?

 

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1