appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dinsdag 9 oktober

Apothekers moeten geven wat de arts voorschrijft

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Niet iedereen krijgt het medicijn dat de arts voorschrijft, ook niet als dit 'medisch noodzakelijk' is. Uit een enquête van de Patiëntenfederatie blijkt dat 28 procent van patiënten die een merkmedicijn kregen voorgeschreven, moeite moesten doen om dit middel mee naar huis te krijgen. 

Normaal gesproken schrijft een arts niet een merkmedicijn voor, maar alleen de werkzame stof van het middel. Maar als een arts van mening is dat een patiënt een merkmedicijn moet hebben, dan doen ze dit onder het kopje van medische noodzaak. Dit kan verschillende voordelen hebben voor patiënten, bijvoorbeeld om bepaalde bijwerkingen te voorkomen. Volgens apothekersvereniging KNMP is medische noodzaak een gedevalueerde term en heeft niet iedereen een duurder merkmedicijn nodig. Ligt deze keuze bij de arts of bij de apothekers? 

Krijg jij andere medicijnen voorgeschreven dan je zou willen, ook al is dit door de arts betiteld als medische noodzaak? Laat het ons weten. Meld je aan voor onze community en deel je ervaringen en kennis met ons! 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1