appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

maandag 18 december

Een lidstaat zonder onafhankelijke rechterlijke macht kan geen stemrecht hebben in onze democratische EU

Vandaag te gast: Hans van Baalen, delegatieleider VVD in het Europees Parlemen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Brussel dreigt over twee dagen daadwerkelijk de ‘nucleaire optie’ in gang te zetten tegen Polen. Nee, er wordt niet met bommen gegooid, maar de Polen dreigen hun stemrecht in de Europese Unie te verliezen. Achtergrond is de toenemende bemoeienis van de Poolse politiek met de rechterlijke macht, waardoor van de heilige scheiding der machten geen sprake meer is.

En dat kan niet in een democratische Unie, vindt de Europese Commissie. De kwestie speelt al enige tijd, maar is nu extra explosief, sinds de senaat in Warschau vlak voor dit weekend instemde met een nieuwe wet die de politiek grote invloed geeft bij de benoemingen van rechters. Daardoor gaat de conservatief-populistische partij PiS de rechterlijke macht bijna volledig domineren.

 

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1