appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
Afbeelding

dinsdag 14 februari

De verkiezingen zouden in deze tijd juist ook moeten gaan over de rechtsstaat

Vandaag te gast: Nederlandse Orde van Advocaten

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

In verschillende verkiezingsprogramma's van politieke partijen staan voorstellen die op gespannen voet staan met de rechtsstaat. Dat zegt een commissie van de Nederlandse Orde van Advocaten na onderzoek naar die verkiezingsprogramma's. Zo meteen om 10 uur geeft de beroepsorganisatie van de advocaten een persconferentie waarin ze aangeven met welke voorstellen welke politieke partijen zich daar precies schuldig aan maken. 

 

De rechtsstaat. Een belangrijk thema in een tijd waarin de Amerikaanse president Donald Trump steggelt met het Hooggerechtshof over een inreisverbod en waar populisme in de ons omringende landen steeds sterker wordt. Want om de rechten en de veiligheid van het eigen volk te beschermen willen de rechten van anderen nog wel eens onder druk komen te staan. En daarom is er de rechtsstaat. Daarin toetst de rechter of wetten die politici bedenken wel voldoen aan de voorwaarden van die rechtstaat. 

Maar als de rechter onwelgevallig ordeelt zien we een Trump die steeds maar in hoger beroep gaat of een Wilders die het heeft over een neprechtbank of D66-rechters. 

Worden de rechten van de burger in de uitverkoop gedaan? Of valt dat allemaal wel mee? Is de rechtstaat belangrijk tijdens de komende verkiezingen? Of zijn thema's als terrorisme, veiligheid en fatsoen nu echt even belangrijker op 15 maart? 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1