appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

dinsdag 17 oktober

De rechtsstaat kan de samenleving nooit voor de volle honderd procent beschermen tegen mensen als Michael P.

Vandaag te gast: Peter R. de Vries, misdaadverslaggever

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Peter R de Vries bracht gisteren via De Telegraaf een brief naar buiten van de vader van een van de meisjes die zeven jaar geleden op zeer gewelddadige wijze door Michael P werd verkracht. Dezelfde P die nu vast zit op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.

De betreffende vader heeft zijn vertrouwen in de rechtsstaat volledig verloren. En hij is niet de enige, blijkt uit de petitie van een boze moeder die het falend rechtssysteem na de dood van Anne aan de kaak stelt en opheldering eist. Ze heeft inmiddels bijna 400.000 handtekeningen opgehaald. Inmiddels doet justitie onderzoek naar de interne gang van zaken. In de tussentijd blijven nog veel vragen onbeantwoord. Toch is daar die begrijpelijke onvrede en woede.

En tegelijkertijd is er de vraag of een rechtssysteem, welk ook, hoe streng ook, de samenleving altijd volledig kan beschermen tegen dit soort geweld. Moet de rechtsstaat opnieuw grondig onder de loep en wat levert dat dan op? Dat is de ingewikkelde vraag vandaag.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1