appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

dinsdag 23 januari

Rechters leggen te vaak een taakstraf op

Vandaag te gast:

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Uit onderzoek door het Ministerie van Veiligheid en Justitie is gebleken dat rechters voor zware gewelds- en zedendelicten nog regelmatig een taakstraf opleggen. Een wet uit 2012 zou dat juist moeten voorkomen. Bij zaken waarop meer dan zes jaar cel staat en waarbij het slachtoffer ernstige gevolgen heeft ondervonden zou geen taakstraf opgelegd mogen worden. Maar door aan een taakstraf enkele dagen cel te koppelen hebben rechters een maas in de wet gevonden om tóch een taakstraf op te leggen.


Wat vindt u: Moeten rechters zich aan het doel van de wet houden en bij zware delicten geen taakstraf op leggen, of bent u het met de rechters eens die de wet omzeilen omdat ze vinden dat een taakstraf beter werkt dan een celstraf?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1