Sport
AVROTROS

Mart Smeets over de Giro: de Nederlandse voorgangers van Dumoulin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: de Nederlandse voorgangers van Dumoulin

Ondanks een valpartij is Tom Dumoulin in de Giro d'Italia gestegen van de derde naar de tweede plaats. De Colombiaan Esteban Chaves bleef vanwege een allergie voor pollen al op de eerste klim ver achter. Hoewel Mart Smeets erover twijfelde, stapte ook Chris Froome gewoon weer op de fiets. Ook vandaag brengt Smeets weer een nieuwe wieleranekdote bij EenVandaag.

Deze keer deelt hij een aantal Nederlandse successen in de geschiedenis van de Giro. Dumoulin ligt nu heel goed bij het Nederlandse publiek, maar er gingen hem landgenoten voor. "Begin jaren '50 deed de eerste Nederlander mee, en in diezelfde jaren won Wim van Est als eerste een etappe."

In 1988 reed Erik Breukink in Italië rond. "Hij was nog niet zo bekend in de Tour, maar wel in de Ronde van Italië." Dat jaar won Breukink bijna: "Acht dagen lang reed hij rond in het roze."

Bijzonder in 1988 was een winterse storm waar Breukink en zijn mederenners doorheen moesten. "Dat vergeet je nooit meer." De eindwinst ontglipte hem helaas, maar dankzij Breukink was er veel media-aandacht voor de Ronde van Italië. "We hadden bijna een rondewinnaar. Toen rukten we uit, maar daarna hebben we de Giro een tijdje laten lopen", besluit Mart Smeets.

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie